Seminar: EU arbeidsmigratie in goede banen

Seminar: EU arbeidsmigratie in goede banen

Hoe kan arbeidsmigratie binnen de EU gereguleerd worden om uitbuiting en oneerlijke concurrentie tegen te gaan?

 

Het Nederlandse stelsel van arbeidsverhoudingen lijkt steeds meer onder druk te staan door de instroom van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa, die niet zelden onder voorwaarden werken die (ver) onder de Nederlandse standaard liggen. Enkele jaren geleden sprak minister Asscher in dit verband zelfs van ‘code oranje’. In dit seminar onderzoeken we welk beleid nodig is om de arbeidsmigratie uit de nieuwe EU-landen in goede banen te leiden en verdringing, oneerlijke concurrentie, neerwaartse druk op arbeidsvoorwaarden en potentiële uitbuiting van migranten te voorkomen. Tegelijkertijd zouden de positieve kanten van vrij verkeer van personen, waaronder het voorzien in behoeften aan schaars personeel, zoveel mogelijk behouden moeten blijven.

 

In dit seminar, georganiseerd door het Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) en de Nederlandse Vereniging voor Arbeidsverhoudingen (NVA), presenteren enkele deskundigen de resultaten van hun onderzoek naar de effecten van arbeidsmigratie binnen de EU. Daarnaast zullen een vakbondsbestuurder en een werkgever hun visie geven op de praktijk van arbeidsmigratie in de transportsector.

 

De aanleiding voor dit seminar is een onderzoek dat het Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) recent heeft gedaan naar de regulering van arbeidsvoorwaarden van arbeidsmigranten in de uitzendsector in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Dit onderzoek maakt deel uit van een groot Europees onderzoeksproject, ReCriRe, naar beleidsontwikkelingen in tijden van crisis in de landen van de Europese Unie. Deze beleidsontwikkelingen worden geplaatst in de context van een afnemend vertrouwen en groeiend onbehagen van de bevolking ten aanzien van de EU, welke zich bijvoorbeeld uiten in de steun voor populistische partijen die pleiten voor het inperken van migratie.

 

Wanneer: 1 november 2017

Waar: De Burcht, Henri Polaklaan 9, Amsterdam

Tijd: 14.00 – 17.00 met aansluitend een hapje en een drankje

 

Programma:

14.00 – 14.20      Introductie door Prof. dr. Paul de Beer

14.20 – 14.45      Anita Strockmeijer over de arbeidsvoorwaarden en arbeidspatronen van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa

14.45 - 15.10       Wike Been over lessen die we kunnen leren van de regulering van arbeidsvoorwaarden van arbeidsmigranten in de uitzendsector in Nederland en het Verenigd Koninkrijk

15.10 – 15.35      Jan Cremers over arbeidsmigratie en verdringing

 

Pauze

 

15.50 – 16.20      Ervaringen uit de praktijk van de transportsector: Tjeerd Orie (CNV) en P.M. (werkgever)

16.20 – 17.00      Plenair gesprek over lessen die we kunnen leren voor de regulering van arbeidsvoorwaarden van EU-arbeidsmigranten

17.00                     Borrel

 

Aanwezigheid:  Graag horen we of u aanwezig zult zijn. U kunt het online formulier invullen: https://goo.gl/forms/tKTqQPEzOLmMHuLD2, of een mail sturen naar w.m.been@uva.nl (Wike Been).

 

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 649436.

 

Details
Datum: 
woensdag, 1 november, 2017 - 14:00
Adres: 
De Burcht
Henri Polaklaan 9
Amsterdam