Studiemiddag NISZ/NVA: Basisinkomen

NvA en NISZ studiemiddag

Het basisinkomen: een oplossing voor?

Donderdag 3 november 2016,

Locatie: Universiteit Utrecht, Janskerkhof 12, Molengraaffzaal

 

Programma

 

14:30-14:45 uur                Inloop

14:45-14:55 uur                Opening en Welkom door dagvoorzitter Paul de Beer.

14:55-15:20 uur                 Introductie van het concept basisinkomen en kritische reflectie op het concept van een onvoorwaardelijk basisinkomen door Alfred Kleinknecht, emeritus hoogleraar economie aan de VU, Amsterdam (1994-1997) en TU Delft (2007-2013). Alfred Kleinknecht is nu gastonderzoeker bij de Hans-Böckler-Stiftung in Düsseldorf en commissaris bij Prodrive Technologies in Son.

15:20-15:45 uur                 Inleiding over het experiment in Utrecht ‘Weten wat Werkt’ door Loek Groot, Universitair hoofddocent publieke sector aan de Utrecht School of Economics. Loek Groot is econoom en filosoof en doet onderzoek naar de economie van welvaartstaten in interactie met de arbeidsmarkt. Hij is gespecialiseerd in het thema basisinkomen.

15:45-16:00 uur                Pauze met een drankje en een hapje

16:00-16:15 uur                Reflectie op sprekers door Willemijn Roozendaal, bijzonder hoogleraar Socialezekerheidsrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

16:15-16:30 uur              Reflectie op sprekers door Reinier Castelein, (38) is voorzitter van Vakbond De Unie, de vak- en netwerkorganisatie voor het midden en hoger personeel. Reinier begon zijn carrière in het internationale hotelwezen. Daarna maakte hij de overstap naar Air France KLM. In 2012 werd hij benoemd tot voorzitter van De Unie. Reinier kijkt door zijn internationale ervaringen ‘anders naar hetzelfde’. Daarbij schroomt hij niet om de vakbeweging een spiegel voor te houden. De wereld veranderd en de vakbeweging moet daar in mee. Dat roept weerstand en bijval op.

16:30-17:00 uur                Discussie en afronding onder leiding van dagvoorzitter.

 

Aanmelden

Voor NVA leden: aanmelden via seminar@nva-arbeidsverhoudingen.nl. De toegang is voor NVA-leden gratis. Voor niet-leden is de entree €27,50. Voor studenten die geen lid zijn €7,50. Deze bedragen kunnen worden overgemaakt op bankrekening NL09 INGB 0001 5838 68 t.n.v. Nederlandse Vereniging voor Arbeidsverhoudingen te Den Haag.

Voor NISZ leden: U kunt zich via www.nisz.nl/agenda aanmelden voor deze studiemiddag of door een e-mail te sturen naar info@nisz.nl. Als u lid bent of voor de eerste keer kennis komt maken bij het NISZ zijn aan uw deelname geen kosten verbonden. Als u voor de tweede keer komt is deelname 20 euro. Studenten betalen 5 euro. U kunt voor 20 euro ook lid worden van het NISZ voor een heel jaar. U kunt een introducé meenemen. Stuur voor een lidmaatschap een bericht naar info@nisz.nl.

Inlichtingen: Voor nadere inlichtingen over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met de coördinatoren van dit seminar: Esther Koot (koot@cao-recht.nl) of Hester Houwing (h.houwing@cnv.nl)

Meer (actuele) informatie: http://www.platformarbeidsverhoudingen.nl of www.nisz.nl

Details
Datum: 
donderdag, 3 november, 2016 - 14:30
Adres: 
Universiteit Utrecht
Janskerkhof 12, Molengraaffzaal
Utrecht